Olen Matti Rajakylä, eläköitynyt Oympiatason uimari, EM-mitalisti ja moninkertainen Suomen mestari. Uintiuran jälkeen olen omistanut aikani vapaaehtoistyölle Intiassa, uinnin opettamiselle ja kaikelle muulle inspiroivalle. Olen myös toisena kirjoittajana uinnista ja sen saloista kertovassa kirjassa, Uimarin Treenikirja, joka julkaistaan 2017 vuoden huhtikuussa. 

Uinti löysi minut ehkä hieman pakon saattelemana, koska isäni vei minut uimakouluun, jotta oppisin tämän tärkeän perustaidon. Harrastin kaikenlaista ja uinnista tuli ammattimaista ja ykköslajini vasta lukioikäisenä, kun menin Mäkelänrinteen urheilulukioon. Nautin vedestä ja elementin erilaisuus kiehtoo valtavasti. En ole vielä tähänkään päivään mennessä oppinut kaikkea, mitä vedessä liikkumisesta voi oppia. 

matti rajakyla uinti harrastuksia

Aloittelevalle harrastajalle vinkkinä sanoisin, että opettele veden salat oleskelemalla vedessä. Vesi ei ole meille luonnollinen elementti. Kehomme reagoi monella tavalla, kun menemme veteen. Tästä syystä, mitä paremmin veden kanssa on sinut, sen paremmin uinnin oppiminen sujuu. Uinnin oppimisesta 50% on mekaanisten liikkeiden opiskelua ja toinen 50% on vedessä olemisen, hengityksen ja asennon opiskelua. Tästä syystä on äärimmäisen tärkeää opetella rentoutumaan hyvin ja tästä lähteä rakentamaan oikeaa tekniikkaa vedessä. Kun nämä asiat ymmärtää, uinti nousee ihan toiselle tasolle ja kaikki sen hyödyt kokonaisvaltaisena liikuntana tulevat esiin. 

Uinti ja ehkä kaiken muunkin oppiminen on oivalluksia ja nämä oivallukset, niin opettajana kuin uimarina ovat parasta antia, mitä laji voi tarjota. Tykkäsin myös kilpailla paljon, mutta uran loputtua tämä kilpailuvietti on jäänyt. Nyt vain nautiskelen vedestä ja opettamisesta. Haasteita riittää, koska veden hallinta on niin monesta seikasta kiinni. Veden tuntuma vaihtelee päivästä toiseen ja siihen ei ole yhtä vastausta. Tämä tekee myös uinnista kiehtovaa. 

matti rajakyla uinti harrastuksia

Tulen aina olemaan uimari ja varmasti uin, kun siihen on mahdollisuus. Missä ikinä matkustankin, yritän aina löytää uimahallin, järven tai meren aallot, jotta pääsen veteen peuhaamaan. Tavoitteita minulla ei kilpailullisesti enää ole. Haluan kuitenkin jakaa tietotaitoani eteenpäin. Filosofiani on että se hyvä, mitä tässä elämässä on saanut, se pitää laittaa kiertoon. Tiedän, että voin opettaa ja antaa ihmisille paljon opettamalla uintia. En ole kiinnostunut huippu-urheilusta niinkään, mutta ihan tavallisten uimareiden kanssa kommunikoinnista ja heille ilon tuomisesta ja hyvän oppimiskokemuksen saamisesta. 

matti rajakyla uinti harrastuksia

Jos joskus haluaisin kokeilla jotain uutta harrastusta, se olisi varmasti surffaus. Vaikka olen matkustanut monissa surffikohteissa, en ole ikinä vielä surffannut. Jossain vaiheessa täytyy korkata valtameren aallot surffilaudalla.