Olen Olia Vahtola, kahden lapsen äiti ja yrittäjä. Olen syntynyt Neuvostoliitossa ja muuttanut Suomeen 10-vuotiaana.

Heti Suomeen muutettuani sirkusharrastus löysi minut. Tuttumme esitteli meille venäläisen sirkusryhmän, johon liityin samantien. Ryhmä harjoitteli sirkusopettajan olohuoneessa melkein joka päivä, kolmisen tuntia kerrallaan. Esiinnyimme Itäkeskuksen kauppakeskuksessa talvisin joka viikonloppu ja kesäisin Helsingin ydinkeskustassa monta kertaa viikossa. Esitykset kestivät kolmesta neljään tuntiin enkä muista yhtäkään kertaa että olisi ollut rankkaa. Päädyinkin siihen, että minussa asui pieni sadisti joka tykkää rääkätä itseään, sillä normaalien treenien lisäksi harjoittelin usein lisää kotona.

Silloin harjoittelin käsinseisontaa, ikarosta (ihminen heittää toista jaloillaan), notkeutta, jongleerausta, hulavanteita sekä akrobatiaa. Kävelin usein kotona käsillä esim. vessaan ja muihin huoneisiin ja avasin ovet jaloillani. Onnistumisen tunne oli se mitä hain. En harjoitellut sen takia että olisin ollut paras vaan tein juuri sitä mitä rakastin.

Sirkuskoulu urheilu harrastus mitaharrastaa.fi

Heti peruskoulun jälkeen valitsin jatko-opintojen sijasta työt ja meninkin vuonna 1999 esiintymään Talvisirkuksen Hurjaruuthiin, jossa esiinnyin myös vuonna 2006-2007. Olin myös ensimmäisiä oppilaita Young Sirkuksessa, joka on nykyiseltä nimeltään Circus Helsinki. 20-vuotiaana lähdin opiskelemaan Ranskaan sirkuskouluun, Chattelerault kaupunkiin ja tämän jälkeen naapurimaahamme Ruotsiin, Circus Cirköriin. Ruotsin jälkeen löysin pariakrobatian ja partnerin kanssa lähdimme Ukrainaan, Kiovaan sirkuskouluun pariksi kuukaudeksi. Kiova olikin lyhyin ja kaikista opettavaisin, sillä kahden kuukauden aikana opimme uskomattoman paljon, koska harjoittelimme monta tuntia kerrallaan viisi päivää viikossa. Pariakrobatin jälkeen keskityin myöhemmin käsinseisontaan, koska haaveenani oli päästä esiintyjäksi Cirque du Soleiliin.

Elämääni tuli suuri muutos kun yllättäen huomasin olevani raskaana vuonna 2009, jolloin kaikki suunnitelmani menivät uusiksi. Sillä hetkellä kaikki treenaaminen tuntui turhalta ja mietin mitä nyt pitäisi tehdä? Monien ideoiden jälkeen päädyin pitämään kerran viikossa kahdelle ryhmälle sirkus-akrobatiatunteja Tikkurilan uimahallilla samalla kun tein töitä kaupan kassalla. Tästä alkoikin Sirkuskoulu Perhosvoltin toiminta vuonna 2013 ja mukana oli tuolloin vain 22 oppilasta. Samana keväänä Perhosvoltista tehtiin juttu Vantaan Sanomiin ja toiminta kasvoi hurjasti ja seuraavana vuonna keskityinkin jo päätoimisesti Perhosvolttiin. Tunteja pidin koulujen liikuntasaleissa ja Tikkurilan uimahallilla jokaisena päivänä viikossa. Perhosvoltilla on nyt oma sali Suutarilassa ja tällä hetkellä yhteensä 27 ryhmää ja n. 300 oppilasta. Sirkuksen lisäksi pidämme Breakdance -tanssitunteja lapsille.

Minulla on vahvistunut ajatus siitä, että koulussa pitäisi olla pakollisena aineena kehonhallinta ja akrobatia. Sillä se antaa niin paljon hyvää lapselle ja kehittää lasta monipuolisesti. Kehonhallinta, liikkuvuus ja tasapaino ovat suuri osa jokaista urheilulajia. Akrobatian alkeet auttavat urheilijaa tutustumaan oman kehonsa liikkeisiin ja edesauttaa kehonhallintaa vaativien liikkeiden oppimista ja korjaamista.

Nykyajan lapset ja nuoret liikkuvat entistä vähemmän. Passiivisuus ja viihdemedia ajavat yhteiskuntamme istumaan. Tämän vuoksi lapset ja nuoret ovat yhä aikaisemmin alttiita tuki- ja liikuntaelinvaivoille. Lihaskunnon ylläpito ja oikea harjoittelu kehittää lihaksistoa ja toimii erinomaisena ennaltaehkäisynä.

Rakastan työtäni, sillä mielestäni on tärkeää että lapset kehittyvät ja vahvistuvat. On ihanaa nähdä kun oppilaat innostuvat harjoittelemaan myös kotona ja kehittyvät. Pienimmät perhosvolttilaiset ovat 2-vuotiaita, ja arvostan jokaista vanhempaa joka käy lapsensa kanssa ihan missä vaan jumpassa, että lapsen kehonhallinta kehittyy ja vahvistuu jo pienestä pitäen.

Omia haasteita tuo se, kun lapsi ei ole tottunut tekemään fyysistä työtä, ei siedä hikeä eikä vaikeita liikkeitä. Ei innostu harjoittelemaan, jos ei heti onnistu. Tavoitteenamme on kuitenkin yrittää tunneilla opettaa lapselle mitä kova työ merkitsee ja miten sinnikkyys palkitsee!

Tällä hetkellä Perhosvoltin sali on sopiva lapsiryhmille ja aloittelijoille, mutta kun harjoittelee vaikeimpia temppuja sirkusvälineillä ja tekee kunnon voltteja, pariakrobatiaa ja ilma-akrobatiaa, tarvitaan korkeampi halli. Seuraava askel onkin löytää korkeampi ja isompi halli, jossa voi oikeasti tehdä maailmanluokan sirkustaidetta!

Perhosvoltin tiloissa toimii myös kuntosali ja Personal Training Studio Voimistamo.fi., jossa järjestetään mm. kahvakuulakursseja pienryhmissä. Tavoitteena on tulevaisuudessa tarjota sirkusopetusta lapsille ja samaan aikaan kuntosalitreenejä vanhemmille, jotta vanhemmatkin saavat odotusajan hyödynnettyä oman kunnon ylläpitämiseen. Tällä hetkellä sekin onnistuu mutta pienimuotoisemmin.

Perhosvoltin tavoitteena on kasvaa suurimmaksi sirkuskouluksi Suomessa, joka tarjoaa parhaat harrastusmahdollisuudet ja parhaat opettajat. Lämpimästi tervetuloa kokeilemaan sirkustelua ja akrobatiaa!